MENU

Absolventská výstava

Popisky k dielam absolventov výtvarného odboru, ktoré sú vystavené v centre mesta pri Radnici od 20. júna 2024.

Reportáž z Vernisáže – TV REDUTA

 

Výtvarná tvorba

Meno: Richard Geci, I. stupeň

Názov práce: TVORIVÉ ŤAHY, priestorový objekt

Moja výtvarná práca predstavuje priestorový objekt – maketu budovy šachového klubu. Od návrhového riešenia až po následnú dielčiu „výrobu“ z viacerých papierových častí tvorí celok. Šach je považovaný za šport a väčšina športov má svoje miesto, kde sa odohrávajú. Či už je to futbalový štadión, alebo ľadová plocha. Moja idea sa zmenila na návrh miesta, kde by som si vedel predstaviť tráviť voľný čas. 

Meno: Natália Mikolajová,  I. stupeň

Názov práce:  MALAK, maľba – akryl na plátne

I fell in love for the first time, with a friend, it´s a good sign.

People say i look happy,  Just because i got skinny. But the old me is still me and maybe the real me and i think she´s pretty.

Meno: Alexandra Graciová,  I. stupeň

Názov práce: KREHKÉ BYTIE, maľba na textil

Bytie je neodmysliteľnou súčasťou nášho života.

Stačí iba chvíľa a môže rýchlo odletieť.  ,,Robme malé veci s veľkou láskou.“

 

Meno: Bruno Šáfran,  I. stupeň                                                                       

Názov práce: ZABÚDANIE ČASOM, počítačová grafika

 „Najpodivuhodnejšie na budúcnosti je predstava, že našu dobu budú nazývať staré zlaté časy.“  Ernest Hemingway

Časy sa menia a my s nimi. Ľudia menia svoje názory, technológie sa posúvajú vpred a veci, ktoré sa používali v minulosti, sa stávajú starožitnosťami. To materiálne, čo v prítomnosti používame, bude v budúcnosti iba spomienkou na to, ako sa žilo. Veci vymenené za nové sú zabudnuté v temnote zahalenej novými výmyslami. Čas nezastavíme a ani pokrok ľudstva, ale niekedy je treba, pozrieť sa za seba a zaspomínať, aké to bolo v minulosti.

Meno: Eliška Štapinská I. stupeň                                                                                                                                 

Názov práce: KVET AKO ŠPERK / MOTÝĽ AKO ŠPERK, plstenie – textilná technika

Mám rada módu a práve jej súčasťou môže byť aj niečo iné ako obyčajné doplnky. Skúsila som realizovať šperky vo farebných prierezoch s využitím filcu a plsteného materiálu. Myslím si, že tieto šperky môžu pôsobiť inak ako ostatné, lebo som ich vyrobila ja, tak ako som to cítila. Je to môj originál.

Meno: Miroslav Henkrich,  I. stupeň

Názov práce:DOBRO, kresba

V mojej práci zobrazujem tému víťazstva dobra nad zlom. V dnešnej dobe je to veľmi dôležitá téma, pretože spoločnosť nevie rozoznať dobro a zlo. Príbehy z histórie a mytológie nám neustále pripomínajú, že hrdinovia konajúci v mene dobra, nakoniec porazia zlo. Ich motivácia je založená na odvahe a obetavosti pre dobro iných. Rovnako je to zobrazené aj v dielach fikcie, ktoré ma inšpirovali k vytvoreniu tejto absolventskej práce.

Meno: Liana Hanigovská,  I. stupeň

Názov práce: DANCESTAR, kresba

Tanec je pre mňa všetkým. Je to forma vyjadrenia, ktorá spája moje telo, myseľ i dušu v jednom harmonickom pohybe. Vyvoláva vo mne pozitívnu energiu a veľa emócií. Vždy, keď sa potrebujem uvoľniť, tanec mi pomôže. Je to totižto únik od každodenných starostí, prináša radosť a slobodu. Nie je to pre mňa len umenie, ale aj životný štýl.

Meno: Igor Dutko,  I. stupeň

Názov práce: POŽIERAČ MYŠLIENOK, kresba

Ideu môjho diela tvorili posledné večerné myšlienky pred spaním. Hry, počasie, zmysel a ciele v mojom živote. Samozrejme, že keď som sa ráno zobudil, zabudol som. Kam sa tie moje myšlienky len tak vyparili ? Čo ich tak požiera?

Meno: Michal Kočiš,  I. stupeň

Názov práce: VETROŇ, počítačová grafika

Zážitok, na ktorý sa nezabúda…

Let vetroňom sa stal jedným z najlepších zážitkov v mojom živote. Priniesol mi pocit úplnej slobody, kde neexistovali žiadne hranice a všetko bolo možné. Bol to neopísateľný moment, keď som sa vznášal vysoko nad zemou, obklopený krásou prírody. Tento zážitok mi dal nový pohľad na svet a inšpiroval ma k tomu, aby som tento pocit aplikoval aj v mojej tvorbe. Chcel som stvárniť vetroňa a uplatniť nekonečné možnosti, ktoré poskytuje aj počítačová grafika.

Meno: Katarína Holečková,  I. stupeň

Názov práce: LA AMISTAD, priestorový objekt

Španielska a portugalská architektúra, v ktorej je nosným prvkom prírodný materiál, je okúzľujúca. Svojim zaujímavým charakterom vytvára pocit kľudu a navodzuje dovolenkovú atmosféru. Súčasťou práce sú dva rozličné modely domov, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Vytvárajú priateľské prostredie pre rodiny žijúce v nich a pre všetkých návštevníkov.

Meno: Milan Martinický,  I. stupeň

Názov práce: EMÓCIE, kombinovaná technika

Emócie  sú základom každého z nás. Negatívne i pozitívne, všetky sú veľmi dôležité. Sú súčasťou nášho života. Netreba sa ich báť, netreba ich zamykať. Nebojte sa nadýchnuť, buďte človekom.

Meno: Emma Melegová,  I. stupeň

Názov práce: STRATENÝ ČAS, maľba – akryl na plátne

Čas je vzácny, čas si treba vážiť každý deň. Je potrebné sa zamyslieť, čo je pre nás v živote dôležité. Sekundy plynú. Nestojme na mieste, nestrácajme čas zbytočnosťami a užime si život naplno.

Meno: Leona Žoldáková,  I. stupeň

Názov práce: HARLEQUIN, maľba – akryl na plátne

Každý z nás sa občas cíti hlúpo a nevypočuto. Vnímame okolo nás neustály cirkus a ruch života. Čo je našim skutočným poslaním? Žiť podľa seba, alebo len niekoho zabávať a snažiť sa zapadnúť?

Meno: Dominik Vaňko,  I. stupeň

Názov práce: ŽIVÝ LES, kombinovaná technika

Vitajte v mojom fantasy svete plnom rastlín, ktoré v noci ožívajú. Rastliny sú živé organizmy, ktoré potrebujú ochrániť pred hrozbami. Hlavným ochrancom lesa je jeleňovitá bytosť, ktorá pomáha slabším a menším bytostiam. Snaží sa zachrániť každý jeden strom pred vyrúbaním, avšak nestíha. V skutočnom svete by sme mali byť ochrancami my, ľudia!

Meno: Daniela Dzurillová,  I. stupeň

Názov práce: PLAVBA ŽIVOTA, maľba na skle

My ľudia sa veľa ráz utápame v našich ťažkostiach. Niekedy sa nachádzame v búrlivom mori, z ktorého niet východiska. Nevieme, ktorým smerom máme viesť našu loď. Máme pocit, že nás prevalcujú obrovské vlny a potopia nás. Vtedy túžime po ukončení búrky trápenia. Slnko však nevyjde, kým neuprieme náš pohľad na Ježiša. Kristus nám hovorí, že je svetlo sveta. Sprevádza a naviguje nás našou plavbou životom. Keď prijmeme Ježiša do nášho srdca, zjednocujeme sa s ním. Jeho svetlo, ktoré prináša, zaženie a utíši všetky mohutné a temné vlny života. Ak sa plavíme po mori v loďke spolu s ním, zvládneme prekonať každú vlnu skúšky a našu plavbu úspešne ukončíme na pevnine neba.

„Ja som svetlo sveta. Kto mňa nasleduje, nebude chodiť vo tmách, ale bude mať svetlo života.“ (Jn 8,12)´

Meno: Lucia Kleščová,  I. stupeň

Názov práce:  LÚKA PLNÁ ŽIVOTA, výšivka na plátne

Na lúke ožíva príroda v plnej kráse. Tam sa farby, vône a zvuky spájajú do jednej symfónie. Je to miesto, kde každý kvet, tráva i hmyz rozprávajú príbeh o zázrakoch života.

Meno: Johanka Grečková,  I. stupeň

Názov práce: ŽÍZNIM, maľba – akryl na plátne

Život človeka začína, keď sa narodíme. Po krste nás Boh posiela na dlhú cestu plnú rôznych prekážok, na cestu životom. Všetky prekážky zdoláme jedine s Bohom. Ježiš na kríži z posledných síl vyslovil: „Žíznim“, nemyslel tým, že potrebuje vodu. Chcel tým povedať, že potrebuje nás. Volá nás, žízni po našej láske a po zmŕtvychvstaní, to vykrikuje do celého sveta.

Meno: Alexander Vaľo,  I. stupeň

Názov práce: VŠETKO STÍHAM, kresba

V tvojom živote možno nastane okamih, kedy máš povinností plnú hlavu. Príde práca, rodina, problémy a iné povinnosti, ktorým sa v živote nevyhneš. Avšak treba myslieť na to, že tvojou najpodstatnejšou úlohou je nájsť si čas aj na seba. Ľudia často zabúdajú, že nie všetky stresujúce úlohy sú povinnosťou. Uprednostňuj svoje zdravie, aby ti jedného dňa hlava nepraskla.

Meno: Samuel Šaršaň,  I. stupeň

Názov práce: SNY, kresba

Začína to už v detstve, kedy snívame o budúcnosti a veciach, ktoré by sme chceli vlastniť a dokázať. Z počiatku ich máme vôkol seba možno v podobe hračiek, ako napríklad malé autíčka, s ktorými sa naháňame po cestách na koberci v detskej izbe. Snívame o dobrodružstvách, ktoré chceme zažiť a v dospelosti si napríklad sen o vlastnom aute vyplníme. Sny nám udávajú smer. Nevzdávajme sa ich, splňme si svoj sen!

Meno: Adrián Kačír,  I. stupeň

Názov práce: ODRAZ DNEŠNEJ SPOLOČNOSTI, maľba – akryl na plátne

Mobil – základná vec, bez ktorej sme dnes stratení, a ktorá si nás k sebe pripútala svojim „neviditeľným lanom“. Strácame našu realitu, strácame čas, ktorý tu máme. Odcudzili sme sa jeden druhému. Mobil je našim spoločníkom. Ako dlho ešte­?

Meno: Nina Murgačová,  I. stupeň

Názov práce: ZRKADLO DO DUŠE, maľba – akryl na plátne

Toto zrkadlo symbolizuje sebareflexiu, vyzýva nás, aby sme sa najprv pozreli na seba pred posudzovaním ostatných. Sebapoznávanie a sebakritika sú kľúčom k spravodlivému pohľadu na svet okolo nás.

Meno: Eliška Andrašiková,  I. stupeň

Názov práce: RADOSŤ, kresba; koláž

 TVÁRE MLÁDEŽE, kresba

Oči svetla sú tak slepé, slepé k realite, slepé k pravde. Oči temnoty vidia všetko. Vidia bolesť, hnev, depresiu, nenávisť, vidia príbehy iných tmavých očí. Príbehy, ktoré si oči svetla nikdy nedokázali predstaviť. Tieto príbehy sú ich každodennou realitou. Oči svetla uviazli v nevedomosti, chýba im všetko k čomu sú tak slepé.

Meno: Dominik Dunčko, II. stupeň

Názov práce: VYSOKÁ HRA, keramika

Šachové figúrky sú inšpirované náboženskými a svetskými postavami a motívmi z rôznych spoločenských vrstiev od svätých, kráľov, ochrancov moci, až po zviera, ktoré sprevádzalo život mocných. 

 

Meno: Gabriela Goldbergerová, II. stupeň

Názov práce: INÝ UHOL, maľba – akryl na plátne

Vždy ma bavili technickejšie kresby, a tak si na pamiatku odnášam maľbu našej školy. Avšak z uhla, ktorý je pre väčšinu skrytý.

Meno: Lucia Mroceková, II. stupeň

Názov práce: KVANTUM, maľba – olej na plátne

Všetko je tu v pohybe, totálny chaos. Jediné, čo budeš cítiť, je tvoja malosť. 

Zastav sa i otvor myseľ, oči si zakry. Nespadli však hlboko, dvere reality.

Meno: Natália Omastová, II. stupeň

Názov práce: VŠETKY CESTY VEDÚ DO GRÉCKA, maľba – akryl na plátne

Kolíska Európskej civilizácie, zem tradícií, mýtov a legiend. Krajina prežiarená slnečnými lúčmi, obmývaná blankytne modrým morom. 

Meno: Lenka Bartošová, II. stupeň

Názov práce: PREPOJENIE OKAMIHOV, maľba – akryl na plátne; keramika

Všetko sa skrýva v tých malililinkých momentoch…

Multimediálna tvorba - absolventi I. stupňa

Richard Belák – MADONA S DIEŤAŤOM, digitálna kresba

Nella Dzurendová  – OTEC A SYN, digitálna 2D grafika

 

Victoria Forgáčová – TVAR TVÁRE, digitálna 2D grafika

Viktor Gibala –  DUBÁČIK, digitálna 2D grafika; animácia

Michaela Krajčiová – PORTRÉT DUŠE, digitálna fotografia

Richard Krivda – ŠTÚDIA MOTORA SIMSON, digitálna 3D grafika

Veronika Langová – NEW GENERATION, digitálna fotografia; digitálna 3D grafika

Marek Lukáč – SPOMIENKA, kombinovaná digitálna grafika

Pavel Lusk – KLAVÍR MAJSTRA, digitálna 3D grafika

Sebastián Richard Raffaj – PIKTOGRAMY PRE SKATEPARK, digitálna 2D grafika

Ema Suľovská – STILL LIFE, digitálna fotografia

Samuel Uharček – PLAGÁT SECTOR, digitálna 2D grafika

Tomáš Lang – ŠTUDIJNÁ POMÔCKA PRE ZÁKLADNÉ ŠKOLY, digitálna 3Dgrafika; animácia